miércoles, 7 de diciembre de 2011

ELS CÀTARS A LA PENÍNSULA IBÈRICA

                                                       ELS CÀTARS A ESPANYA

Durant els gairebé mil anys que va durar el període que coneixem com a Edat Mitjana, van sorgir en tota Europa centenars de heretgies. Sens dubte la que més problemes va provocar a l'Església Catòlica va ser el catarisme, que en algunes dècades es va estendre per una bona part de l'Europa meridional, a més d'Alemanya i fins i tot Anglaterra.

En parlar de càtars o albigesos, com alguns autors denominen de forma errònia a aquest moviment herètic, gairebé sempre es tendeix a considerar-ho o relacionar-ho gairebé exclusivament amb el sud de França, més concretament amb el Llenguadoc, oblidant que altres parts d'Europa van ser refugi dels seguidors d'aquesta heretgia. Si la veritat és que va ser en el nord d'Itàlia, principalment en la Lombardía, així com en algunes zones balcàniques on més força van tenir, és poc conegut el fet que una bona part de l'Espanya medieval va comptar amb importants enclavaments càtars, i que alguns dels seus dirigents van suposar un important problema per a les autoritats religioses.


Els orígens



No anem a estendre'ns en un tema sobre el qual existeixen excel·lents treballs, però sí esmentarem que, encara que els orígens d'aquesta heretgia molt possiblement siguin alto medieval i oriental, concretament en terres de l'Imperi Bizantí,és a partir de l'any 1000, quan la gent ha superat la por a l'altra part del món predecido per a aquesta data, que moltes sectes i grups herètics proliferen per les terres cristianes. Algunes d'elles, que tenen tendències maniquees i gnòstiques i reben diferents noms depenent de la zona on prediquen, tenen com una de les seves principals funcions denunciar l'estat de perversió i vici en què viu una gran part de l'Església Catòlica i tornar a la pobresa i puresa que al principi va tenir el cristianisme.

És principalment al segle XII que els primers focus de catarisme proliferen i s'assenten sòlidament en terres del sud de França, concretament a Occitània. Per aquells temps el ric Migdia gal és desitjat pel septentrional i ambiciós regne franc, que necessita una excusa per poder envair el sud. El catarisme serà el pretext perfecte per poder envair el Llenguadoc i fer-se amb les seves riqueses.



Catarisme en terres castellanes i lleoneses


Si sembla més lògic que, per la seva proximitat geogràfica, els territoris de Catalunya i també Aragó tinguessin una major influència càtara, també els regnes de Lleó i Castella van veure la florida de dites heterodoxes. Desgraciadament, és poca la documentació que ha arribat fins a nosaltres de la seva presència, però encara així és significativa.
La principal font sobre el catarisme en aquestes terres la tenim en els escrits de Lucas de Tey, que va ser canònic de Sant Isidoro, i que en el seu llibre D'altera vita fideique controversiis adversus Albigensum errors (tom III) ens fa una crònica detallada, i sens dubte subjectiva, de l'existència de comunitats càtares en terres lleoneses. Aquest clergue es trobava de peregrinació a Roma quan va saber per un antic company que una important colònia càtara s'estava estenent per Lleó i Palència. Va deixar immediatament la Ciutat Eterna i va tornar a la seva terra, on pel que sembla va començar una feroç persecució dels càtars lleonesos.
Segons Lucas, aquests heterodoxos, per passar més desapercebuts, es van fer en alguna ocasió passar per jueus, una mica més que discutible.
El catarisme lleonès i castellà havia sorgit, pel que sembla, i segons ens indiquen l'historiador Marcelino Menéndez Pelayo i, abans que ell, el prolífic sacerdot Pare Juan Mariana, dels ensenyaments que alguns occitans van exportar a terres castellanoleonesas seguint el camí de Sant Jaume. Entre aquests predicadores va destacar Arnaldo, un carismàtic occità, possiblement original de Albi, d'ofici copiador de llibres i que es va dedicar al costat d'altres coreligionaris a denunciar els abusos, vicis i la simonia de l'Església.
Davant aquells sermons que van arribar a arrossegar a veritables masses de gents pobres que fins i tot van arribar a enfrontar-se amb els servidors de l'Església, el bisbe de Lleó l'any 1216, de nom Rodrigo, va manar expulsar a molts d'ells dels seus territoris. Allò va semblar calmar alguna cosa la influència càtara en aquestes terres, però a la mort d'aquest bisbe, esdevinguda l'any 1232, els heretges van tornar amb major força, i fins i tot van arribar a establir-se a més d'en terres lleoneses i palentines, en diferents localitats burgaleses, inclosa possiblement la seva capital.
L'Església va decidir donar un càstig exemplar als *herètics, i va manar flagel·lar a varis d'ells, fins al punt de causar-los la mort en alguns casos. Arribats a l'òbit, eren excomunicats i es prohibia que anessin enterrats en terra santa.
Una vella llegenda assegura que de la tomba d'un dels dirigents càtars ajusticiats va sortir una gran serp que va atacar i va donar mort al bisbe que havia ordenat el càstig. Les autoritats eclesiàstiques van manar desenterrar el cadàver del heresiarca Arnaldo i tirar els seus ossos en un femer de mules. Sabem pel pare Mariana que, 16 anys després de la mort del francès, el lloc on havien estat profanats les seves restes era enclavament considerat sagrat i que molts acudien allí per creure que podrien guarir-se de les malalties que els afligien i bevien d'una font propera suposadament “sagrada”.Es va intentar, fins i tot, aixecar una espècie de santuari en aquest lloc.
Però no solament l'Església va prendre represàlies contra els càtars en aquestes terres, sinó que en l'extensa obra de Menéndez Pelayo Els heterodoxos espanyols, llegim que, un personatge com el rei Fernando III ( 1199-1252), conegut com “el Sant” i que va unificar definitivament els regnes de León i Castella, va sentir veritable odi cap a aquells heretges que predicaven pels seus dominis, i no va tenir la mínima objecció no solament a manar cremar a varis d'ells, sinó que, tal com ens diu en la seva obra Menéndez Pelayo, en alguns casos va ser ell mateix qui va prendre la pira. En esmentar al monarca castellanoleonés, hem de recordar que aquest estava casat amb Beatriz de Suavia, una dona que descendia directament d'Enrique V, qui va protagonitzar molts anys abans en la localitat de Goslar (Suavia) una de les primeres matances de càtars que es coneix.
Sabem que l'any 1232, dit monarca va fer ficar en calderes ardents a diversos càtars fins a morir. Sembla ser que alguns d'aquests heterodoxos van escapar a terres més meridionals, i així existeix constància que el rei Fernando va fer constar en lleis i furs de localitats reconquistades com Còrdova, Sevilla o Carmona, una sentència conforme a que qualsevol que seguís aquesta heretgia seria cremat o ajusticiat.
És curiós que Lucas de Tey, en el seu llibre, assegura que els càtars lleonesos utilitzaven com a símbol d'adoració una creu de tres pals en la qual havien incrustats tres grans claus. Alguna cosa que en cas de ser cert seria gairebé exclusiu dels heretges d'aquella zona.
Sens dubte van ser molts els casos de catarisme en aquestes terres, però la falta de documentació que ha arribat fins a nosaltres no ens permet saber en tota la seva extensió la importància d'aquesta herejía en aquells territoris i, en alguns casos, es confon als càtars de Castella i principalment de Lleó, amb la secta contemporània dels Pobres de Lleó que tenien una finalitat més política i revolucionària que religiosa.


*Pseudo càtars o càtars agressius?



Pels més incondicionals del catarisme sembla que aquelles gents que així mateix es deien “puros” no podien seguir conductes violentes tret que en alguna ocasió fora per defensar la seva vida o la dels seus. Però sembla ser que no sempre va anar així, o bé que grups armats es van dedicar al *bandolerisme i el saqueig fent-se passar per càtars.

Sobre actes violents sense motiu aparent al nostre país, ja el geògraf, historiador i cartògraf Fernando Ledesma ens parla de “atac d'albigesos” a diferents poblacions del nord de Lleida i Girona, principalment en la Cerdanya i l'Alt Urgell, com és el cas del poble pirinenc de Prullans, possiblement enclavi templari.

A més, alguns historiadors es pregunten si els temibles brabançones, normalment d'origen navarrès i aragonès, i que es van fer lamentablement famosos durant els segles XII i XIII pels seus atacs a esglésies i fins i tot monestirs, no eren realment bandes de càtars o simpatitzants d'aquesta heretgia agrupats en germanors i que es van dedicar a una guerra de guerrilles contra la mateixa església que els perseguia tant en terres hispanes, com a italianes i principalment occitanes. En el III Concili Lateranense(1179)ja es va demanar l'excomunió d'aquests grups, als quals alguns investigadors defineixen com a simples mercenaris. Fins i tot historiadors com Menéndez Pelayo o Bartolomé Trigó, insinuen que el famós trobador Guillem de Bergadá va poder haver estat un dels seus líders.

Indubtablement entre aquelles gents que denunciaven el obscè luxe i els vicis en què vivien els magnats de l'Església i que donaven un exemple contrari al que havia de donar un bon cristià, va haver-hi grups que van retornar violència amb violència, i que van perdre d'aquesta manera algunes de les simpaties que al principi havien aconseguit, principalment entre el poble pla però, en alguns casos, també entre la noblesa.



Els tres pilars del *catarisme



Molts són els que parlen de catarisme i amb prou feines coneixen quins eren els trets fonamentals d'aquesta heretgia.

Els tres rituals o pilars fonamentals d'aquesta doctrina eren: El consolamentum,que tenia dues variants. D'una banda, la primordial, en què es donava entrada a l'individu en el catarisme, i en el qual es resaven algunes oracions, començant per el “Parenostre”, però amb la variació de canviar la frase “el pa de cada dia” per “el pa sobre substancial”, doncs els càtars negaven que en el pa de l'Eucaristia estigués present Crist i, seguidament, es feia la imposició de mans. D'altra banda, la segona variant era la que es donava als moribunds pel qual se'ls donava l'esperança en el perdó dels pecats.

El segon pilar era el melhorament (millorament), en què cada vegada que un seguidor del catarisme es trobava pel carrer o els camins amb un “perfecte” ( l'equivalent als sacerdots catòlics)s'inclinava tres vegades davant d'ell (o ella) i li demanava: Bon home ( o bona dama), la benedicció de Déu i la vostra”. Aquest acte suposava que feia millor persona al que ho practicava.

I, finalment, el aperalhament ( aparellament) que era una confessió dels pecats en públic, igual que realitzaven els primitius cristians, però sempre davant la presència d'un “perfecte”, i en els pocs casos que no ho hi hagués, davant el més ancià de la comunitat.

Aquests eren els tres pilars primordials del catarisme.

El catarisme: tornada al cristianisme pur. Els càtars eren, abans de res, cristians “purs” i van predicar, van lluitar, i van morir per defensar el retorn de l'Església al cristianisme original, molt lluny de la corrupció i el materialisme que havia envaït gairebé totes les capes de l'Església oficial.
Com els defineix Mestres i Godés, eren “creients que intentaven portar una vidae vangélica”. La seva doctrina podria resumir-se  en uns pocs punts:
Viure en comunitat, en la pobresa (encara que sempre no va anar així, ni molt menys); respectar el precepte de no matar, encara que com ja hem vist, va haver-hi bastants excepcions; no fer juraments, no mentir mai, no blasfemar, no cometre mai adulteri, ajudar-se mútuament entre tots els membres de la comunitat, resar una sèrie d'oracions a unes hores concretes del dia, generalment no menjar carn ( en alguns casos, rebutjaven fins i tot els ous), i en el cas dels perfectes, practicar l'abstinència i la continència. Com veiem, era la tornada la puresa del cristianisme primitiu, amb molt poques variants.
Possiblement, la seva singularitat era el dualisme que van defensar com a pilar fonamental, doncs para ells hi havia un Déu bo, que creava el bé, i Satanàs, que era qui feia el mateix però amb el mal.Els dos eren eterns i la seva confrontació era universal i intemporal. Déu per a ells no eren totpoderós com l'és per a l'Església, i existien tres estadis de la Creació: La caida de Satanàs, la missió de Jesús, i la tornada al Cel. En poques paraules, una barreja de cristianisme primigeni, amb una gran dosi de maniqueisme. Càtars i Vaticà.
Com és de suposar, des d'un principi, els papes es van oposar frontalment a una heretgia que, per humil i senzilla, podia oradar els fonaments del poder religiós establert. Pontífexs com Inocènci II

 ( 1130-1143), Alejandro III (1159-1181), que va viure per raons polítiques un temps en terres franceses i va conèixer de primera mà l'extensió del catarisme, o Celestino III ( 1191-1198) ja es van oposar als heretges que s'estenien perillosament per diferents regnes europeus. Però seria Lotario de Segni, que prendria el nom de Inocenci III (1198-1216), qui es convertiria en el pitjor enemic dels càtars, doncs sota el seu pontificat es va fundar l'ordre dels dominics, enemics acèrrims dels heretges, i va predicar la croada contra aquests (a més d'altres dues croades contra els sarraïns).
Amb Sinibaldo Fieschi, conegut com Inocenci IV ( 1243-1254), es va continuar el que ja era un veritable


 genocidi i va esdevenir el succés possiblement més conegut de la persecució contra els càtars: la matança de 


Montsegur. Aquest papa, més militar i polític que religiós, va repartir anatemes i excomunions per milers, i 


no solament va autoritzar, sinó que va fomentar la tortura, com per exemple la estrangulació, a qualsevol 


heretge.

A partir d'aquell moment, el catarisme entra en una crisi que ho portarà gairebé a desaparèixer, però seguirà durant gairebé un segle sent víctima de les persecucions papals.


Guia maleïda de Catalunya: Càtars i heretges a Catalunya. Editorial Bastet                         

No hay comentarios:

Publicar un comentario