lunes, 20 de septiembre de 2021

Competències autonòmiques

 COMPETÈNCIES AUTONÒMIQUES

Article 148. Competències de les Comunitats Autònomes

1. Les Comunitats Autònomes podran assumir competències en les matèries següents:

1a Organització de les seues institucions d’autogovern.

2a Les alteracions dels termes municipals compresos en el seu territori i, en general, les funcions que corresponguin a l’Administra- ció de l’Estat sobre les Corporacions locals, la transferència de les quals autoritzi la legislació sobre règim local.

3a Ordenació del territori, urbanisme i habitatge.

4a Les obres públiques d’interès per a la Comunitat Autònoma dins el seu territori.

5a Els ferrocarrils i les carreteres l’itinerari dels quals transcorri íntegrament dins el territori de la Comunitat Autònoma i, de la mateixa manera, el transport fet per aquests mitjans o per cable.

6a Els ports de refugi, els ports i els aeroports esportius i, en general, els que no acompleixen activitats comercials.

7a L’agricultura i la ramaderia, d’acord amb l’ordenació general de l’economia.

8a Els monts i els aprofitaments forestals.
9a La gestió en matèria de protecció del medi ambient.

10a Els projectes, la construcció i l’explotació dels aprofitaments hidràulics, canals i regatges d’interès per a la Comunitat Autònoma; les aigües minerals i les termals.

11a La pesca en aigües interiors, el marisqueig i l’aqüicultura, la caça i la pesca fluvial.

12a Fires interiors.

13a El foment del desenvolupament econòmic de la Comunitat Autònoma dins els objectius marcats per la política econòmica nacional.

14a L’artesania.

15a Els museus, les biblioteques i els conservatoris de música d’interès per a la Comunitat Autònoma.

16a El patrimoni monumental d’interès per a la Comunitat Autònoma.

17a El foment de la cultura, de la investigació i, en el seu cas, de l’ensenyament de la llengua de la Comunitat Autònoma.

18a La promoció i l’ordenació del turisme dins el seu àmbit territorial.

19a Promoció de l’esport i la utilització adequada del lleure.
20a Assistència social.
21a Sanitat i higiene.
22a La vigilància i la protecció dels seus edificis i de les seues 
instal·lacions. La coordinació i altres facultats en relació amb les policies locals en els termes que establesca una llei orgànica.

Article 149. Competències exclusives de l'Estat

1. L’Estat té competència exclusiva sobre les matèries següents:

1a La regulació de les condicions bàsiques que garanteixin la igualtat de tots els espanyols en l’exercici dels drets i en el compliment dels deures constitucionals.

2a Nacionalitat, immigració, emigració, estrangeria i dret d’asil. 

3a Relacions internacionals.
4a Defensa i Forces Armades.
5a Administració de Justícia.

6a Legislació mercantil, penal i penitenciària; legislació processal, sens perjudici de les especialitats que en aquest ordre es deriven necessàriament de les particularitats del dret substantiu de les Comunitats Autònomes.

7a Legislació laboral; sens perjudici que sigui executada pels òrgans de les Comunitats Autònomes.

8a Legislació civil, sens perjudici de la conservació, modificació i desenvolupament per part de les Comunitats Autònomes dels drets civils, forals o especials allà on n’hi haja. En qualsevol cas, les regles relatives a l’aplicació i a l’eficàcia de les normes jurídiques, relacions juridicocivils relatives a les formes de matrimoni, ordenació dels registres i instruments públics, bases de les obligacions contractuals, normes per a resoldre els conflictes de lleis i determinació de les fonts del Dret, d’acord, en aquest darrer cas, amb les normes del dret foral o especial.

9a Legislació sobre propietat intel·lectual i industrial.

10a Règim duaner i aranzelari; comerç exterior.
11a Sistema monetari: divises, canvi i convertibilitat; bases de 
l’ordenació del crèdit, banca i assegurances.

12a Legislació sobre pesos i mesures, determinació de l’hora oficial.

13a Bases i coordinació de la planificació general de l’activitat econòmica.

14a Hisenda general i Deute de l’Estat.
15a Foment i coordinació general de la investigació científica i 
tècnica.

16a Sanitat exterior. Bases i coordinació general de la sanitat. Legislació sobre productes farmacèutics.

17a Legislació bàsica i règim econòmic de la Seguretat Social, sense perjudici que les Comunitats Autònomes n’executen els serveis.

18a Les bases del règim jurídic de les Administracions Públiques i del règim estatutari dels seus funcionaris, les quals garantiran, en qualsevol cas, als administrats un tractament comú davant aquelles; el procediment administratiu comú, sens perjudici de les especialitats derivades de l’organització pròpia de les Comunitats Autònomes; legislació sobre expropiació forçosa; legislació bàsica sobre contractes i concessions administratives i el sistema de responsabilitat de totes les administracions públiques.

19a Pesca marítima, sens perjudici de les competències que s’atribueixen a les Comunitats Autònomes en l’ordenació d’aquest sector.

20a Marina mercant i abanderament de vaixells; il·luminació de costes i senyals marítims; ports d’interès general; aeroports d’interès general; control de l’espai aeri, trànsit i transport aeri; servei meteorològic i matriculació d’aeronaus.

21a Ferrocarrils i transports terrestres que circulen dins els territoris de més d’una comunitat autònoma; règim general de comunicacions; trànsit i circulació de vehicles de motor; correus i telecomunicacions; cables aeris, submarins i radiocomunicació.

22a La legislació, ordenació i concessió de recursos i aprofitaments hidràulics si les aigües passen per més d’una Comunitat Autònoma, i l’autorització de les instal·lacions elèctriques si l’aprofitament afecta una altra Comunitat o si l’energia és transportada fora del seu àmbit territorial.

23a Legislació bàsica sobre protecció del medi ambient, sens perjudici de les facultats de les Comunitats Autònomes per a l’establiment de normes addicionals de protecció. La legislació bàsica sobre monts, aprofitaments forestals i vies ramaderes.

24a Obres públiques d’interès general o la realització de les quals afecti més d’una Comunitat Autònoma.

25a Bases del règim miner i energètic.

26a Règim de producció, comerç, tinença i ús d’armes i d’explosius.

27a Normes bàsiques del règim de premsa, ràdio i televisió, i, en general, de tots els mitjans de comunicació social, sens perjudici de les facultats de desenvolupament i execució que corresponguen a les Comunitats Autònomes.

28a Defensa del patrimoni cultural, artístic i monumental espanyol contra l’exportació i l’espoliació; museus, biblioteques i arxius de titularitat estatal, sense perjudici que les Comunitats Autònomes n’exercesquen la gestió.

29a Seguretat pública, sense perjudici que les Comunitats Autònomes puguen crear policies en la forma que els respectius Estatuts estableixen dins el marc del que dispose una llei orgànica.

30a Regulació de les condicions d’obtenció, expedició i homologació de títols acadèmics i professionals, i normes bàsiques per al desenvolupament de l’article 27 de la Constitució, a fi de garantir el compliment de les obligacions dels poders públics en aquesta matèria.

31a Estadística per a finalitats estatals.

32a Autorització per a la convocatòria de consultes populars per via de referèndum.


No hay comentarios:

Publicar un comentario