jueves, 23 de abril de 2020

LA CIVILITZACIÓ GREGA

LA CIVILITZACIÓ GREGA
ACTIVITATS

Els grecs parlaven grec i el seu alfabet era el següent:

 


[ACTIVITAT] Intenta escriure el teu nom en grec.
[ACTIVITAT] Explica per què penses que es diu "alfabet". Aleshores, perque el nostre signari d'escriptura es diu "abecedari"?

El territori on vivien els grecs, és a dir els pobles que parlaven grec i que tenien una mateixa cultura, es deia Hèl·lade.

Els grecs no eren un estat unificat, sino que cada ciutat tenia el seu territori i era independent de la resta. Això se'n diu ciutats-estat (un exemple actual seria Mónaco). Els grecs li deien "polis". Així, existia la polis d'Atenes, las polis d'Esparta, la polis de Tebes, etc. Però ells deien Atenes, Tebes, Corint, Esparta, etc.
Una polis estava composta per: la ciutat i el territori on hi havia camps de conreu agraris, muntanyes, boscos, de vegades arribaven a la mar, i varis llogarets o poblets menuts.
Mira uns dibuixos idealitzats:

La polis més coneguda i important era Atenes. Fixat com de gran era el seu territori:

[ACTIVITAT] Descarregat o imprimeix el mapa següent i situa les polis gregues més importants (hauràs d'informar-te en el llibre i altres llocs).

[ACTIVITAT] Els grecs es van escampar per la Mediterrània i el Mar Negre. Pinta i posa nom als territoris i colònies gregues en el mapa següent (Descarregat o imprimeix el mapa).

Aquesta expansió es diu "colonització" i es va produir entre els segles VIII i VI aC. Els motius estan explicats en la pàgina 239 del teu llibre. Ací et pose un esquema del procés (amb les causes i conseqüències).
[ACTIVITATDefineix el terme "colònia".

Segles més tard, en el segle IV aC, Alexandre el Gran va escampar la cultura grega molt lluny, per tot un imperi. Encara que l'imperi va durar poc, els regnes que li van seguir van durar molt de temps i van mantindre la cultura grega en territoris molt grans.

[ACTIVITATPinta en el mapa següent l'imperi d'Alexandre el Gran (Descarregat o imprimeix el mapa).













No hay comentarios:

Publicar un comentario