domingo, 20 de marzo de 2011

PER QUÈ LI DIUEN AMÈRICA?

Extraure les idees principals d’un text. Llig aquest text i completa les frases:



Després de 33 dies de navegació des de les Canàries, Colom va descobrir Amèrica el divendres 12 d’octubre de 1492. Dies després fundava amb el fort de La Navidad el primer establiment europeu a Amèrica, llevat dels assentaments víkings del segle XI. Perquè la importància del viatge de Colom no va ser arribar el primer a Amèrica, sinó ser el primer a tornar i contar-ho. Però és producte de la casualitat i tot un exemple de bona publicitat que Amerigo Vespucci, sense pretendreho, donara el seu nom al nou continent. El mateix Colom, malgrat l’obstinació a dir-li les Índies, deia de vegades que es tractava d’un nou món, el seu germà Bartomeu va escriure en un mapa Mondo Novo, i el mateix Pere Màrtir d’Angleria, que parlava de Nova Terrarum, Novo Orbis, Orbe Novo. Però va ser Amerigo Vespucci qui ho va divulgar amb èxit en els cercles intel·lectuals europeus: la carta enviada al seu amic Soderini on relatava els seus viatges va arribar en el moment oportú al monestir de Saint Die, on el cartògraf Martin Waldseemüller preparava una nova edició de la Geografia de Ptolemeu. Entusiasmat pel relat, va afegir la carta a la seua Cosmographiae Introductio, i va afegir «Però ara que aquestes parts del món han sigut extensament examinades, i una altra quarta part ha sigut descoberta per Amerigo Vespucci, no veig raó perquè no li diguem Amèrica, la terra d’Americus, el seu descobridor», i va incloure aquest nom en el mapa que acompanyava el llibre. L’obra, publicada en 1507, va constituir un èxit editorial, i va facilitar la difusió d’un nom que, per la seua sonoritat i bellesa, va acabar sent adoptat fins i tot pels espanyols.


  M. L. LAVIANA CUETOS, La América española (1492-1898), 1996. Adaptat



• El fort de......... va ser el primer establiment......... a Amèrica.
• La importància del viatge de Colom no fou........ a Amèrica, sinó ser el primer a............... i contar-ho.
•........................ , sense pretendre-ho, va donar el seu nom al nou continent.
• Colom, malgrat la seua obstinació a dir-li............... , deia que es tractava d’un.............. món.
• Però va ser........... Vespucci qui ho............. amb èxit en els cercles........... europeus.
• El................ Martin Waldseemüller va dir: «ara que una altra quarta part ha sigut descoberta per.............. Amerigo no veig raó perquè no li diguem ,..............la terra d’Americus, el seu.................. ».
• L’obra va constituir un èxit ,.................. i va facilitar la difusió d’un nom que, pel seu............... i..................... , va acabar sent adoptat fins i tot pels..................

No hay comentarios:

Publicar un comentario