martes, 22 de octubre de 2013

CARLEMANY

CARLEMANY
En llatí , Carolus Magnus , ' Carles el Gran' , ( 742-814 ) , rei dels francs ( 768-814 ) i emperador dels romans ( 800-814 ) , va conduir als seus exèrcits francs a la victòria sobre altres nombrosos pobles , i va establir el seu domini en la major part d'Europa central i occidental . Va ser el rei més influent a Europa durant l'edat mitjana
En 772 el rei franc va envair Itàlia combatre a la península Ibèrica en el 778 , en el seu viatge de retorn, la seva rereguarda , manada per Roland , va ser objecte d'una emboscada , història immortalitzada a La Cançó de Roland . Al 788 va sotmetre als bavaresos al seu poder , i entre els anys 791 i 796 els exèrcits de Carlemany van conquerir el territori dels àvars ( que en termes generals correspon a les actuals Hongria i Àustria ) .
Va orientar els seus esforços a sotmetre els pobles germànics que l'envoltaven.  Després de molts esforços , va doblegar la resistència dels saxons i del seu cap Widukind . Va sotmetre als frisones wilzos ,  txecs i àvars . Va deposar al duc Tasilón de Baviera . Al 774 , després de rebre la trucada d' auxili del papa Adrià I, va passar a Itàlia , va derrotar Desiderio de Llombardia i va incorporar el seu regne . El fet va ser decisiu per a Europa . Carlemany va afermar la seva aliança amb el papat , al qual va confirmar i va ampliar els Estats Pontificis , assumint la seva defensa i la de la Cristiandat , els ideals impregnar l'esperit i les institucions del seu regne . Per això i perquè de fet dominava en la major part d'Occident , va ser coronat emperador pel papa Lleó III el Nadal de l' any 800 .

Empès per la necessitat de guanyar terres per als seus col · laboradors , i per aconseguir unes fronteres segures , Carlemany va projectar ocupar la zona compresa entre els Pirineus i l'Ebre , destinada a servir de glacis protector al regne dels francs enfront dels musulmans . El pla se centrava en la possessió de les fortaleses de Pamplona , Saragossa i Barcelona . L'ocasió se li va presentar a 778 , quan el governador musulmà de Saragossa , Sulayman ibn al - Arabí , va intentar independitzar-se de Còrdova i va acudir a la recerca de suport a Carlemany . Però quan van arribar a les portes de Saragossa , els va ser negada l'entrada pel lloctinent de la ciutat . Carlemany es va retirar precipitadament , portant presoner a Sulayman . La seva rereguarda va patir la greu derrota de Roncesvalles .
Com a conseqüència d' aquest fracàs, Carlemany va haver de modificar els seus plans . Va crear una espècie d '«Estat tap » a Aquitània , a l'altre costat dels Pirineus . En 785 va alliberar la ciutat de Girona ia 801 conquistar Barcelona, ​​amb el que es consolidava el control d'una zona , nucli de la futura Catalunya , a la qual de vegades s'ha donat impròpiament el nom de Marca Hispànica .
Va establir una aliança amb el Papa , qui el va consagrar emperador , el dia de Nadal , l'any 800 , sent la ciutat d'Aquisgrà , la capital de l' imperi, que va dividir per a la seva millor administració en províncies o comtats , governades per un comte , en ducats , a càrrec dels ducs , situats en llocs propers a les fronteres i les marques , dirigides per marquesos , que eren províncies frontereres amb finalitat de protecció exterior .
Preocupat per l'escàs nivell d'instrucció , encara que ell era pràcticament analfabet , Carlemany va fundar escoles , destinades al clergat i la noblesa , a les catedrals , monestirs i fins i tot en el palau. Aquesta última , l'Escola Platina , dirigida per Alcuí de York , professor provinent d'Anglaterra , va estar destinada als futurs funcionaris . El principal llibre de textos va ser la Bíblia , encara que també es van estudiar els clàssics llatins . Aquesta florida cultural va fer prosperar la denominació de Renaixement Carolingi , a aquest període històric .

L'obra Legislativa

Carlemany no va redactar cap codi de lleis conjunt , però si s'haguessin recollit totes les lleis que va emetre , hagués sortit un enorme còdex . Van ser centenars els decrets dictats per ell . Reben el nom de capitulars . Aquesta denominació s'aplica a les lleis establertes pels monarques carolingis , que contenen normes de dret públic . Són molt amplis els assumptes que tracten : matèries jurídiques , temes militars , punts en relació amb els monestirs , qüestions d'educació , problemes de gestió dels dominis imperials , etc

No hay comentarios:

Publicar un comentario