lunes, 17 de febrero de 2020

CARTA POBLA D'ALTEA - 1279

“CARTA POBLA”. Atorgada per Pere el Gran en 1279.

            L’any 1279 el rei Pere III va fer donació de Carta Pobla d’Altea als germans Pere i Ramon Tomàs.

Així, el susdit any de 1279, el 22 d’abril, Pere III el Gran concedeix Carta Pobla, segons fur de València, als germans Pere Tomás i Ramon Tomàs de Lleida, per a poblar, defensar i millorar el castell i llocs d’Altea i les seues alqueries. Aquesta Carta és un conveni agrari col·lectiu, doncs s’expressa la donació d’una terra per a conrear, al temps que es regulen altres aspectes d’explotació de la terra. El rei fa aquestes donacions mogut pel mòbil econòmic d’obtindre més rendibilitat a les terres i per un mòbil militar, ja que l’alcaid del castell li ha de retre homenatge (Cabanes, 1983).

Arxiu de la Corona d’Aragó, Reial Cancelleria, reg. 44. f. 181. I.

Carta Pobla de la Vila d’Altea (publicada per Cabanes, 1983, traducció del llatí per P. Marqués i correcció de Jaume Martínez).

            Població del lloc d’Altea.
            Coneguen tots que Nos, Pere, per la gràcia de Deu rei d’Aragó, per Nos i els nostres, donem i concedim per a poblar i millorar el castell i lloc d’Altea, a vosaltres, Pere Tomàs i Ramon Tomàs, germans, ciutadans de Lleida, rebent-los per a vosaltres i altres pobladors en tot els seus termes i possessions, cultivats i erms, monts i plans, marjals i aigües, i amb tots els arbres de diverses espècies, i amb vinyes i horts i totes les altres pertinences seues, de manera que el dit castell i tot el seu terme pugueu distribuir entre vosaltres, els vostres socis i qualsevol persona que vulgueu, sempre que aquests no tinguen heretats al Regne de València, quedant obligats a fixar la seua residència al dit lloc; volent i concedint-vos que a cadascú de vosaltres dos us assigneu deu jovades de terra. Així com dividireu i assignareu la terra als altres pobladors. Als quals doneu-los i assigneu-los, de part nostra, això és a cadascú d’ells, sis jovades de terra, o menor quantitat de jovades si els pobladors ho vulgueren, així, segons el que us semble convenient. Concedint a tots que, en les dites muntanyes, garrigues i marjals, pugueu lliurement pasturar el vostre bestiar i fer llenya i realitzar totes aquelles coses que requeresquen a la mar i terme del dit castell.
            Així doncs, aquesta donació la fem a vosaltres, als vostres i als altres pobladors, presents i futurs, de tal manera que us obligueu a custodiar el dit castell d’Altea a expenses vostres, i l’alcaid per nosaltres assignat m’haurà de fer homenatge per ell. Així mateix, vosaltres i els altres pobladors del dit castell haureu de pagar-nos per cada jovada de terra un cens de vuit sous reials de València, pagador a partir de les properes calendes de gener en un any i posteriorment cada any per la mateixa data, amb la condició que ni vos ni els altres pobladors podreu vendre abans de deu anys les esmentades heretats, ni tampoc en el mateix temps donar ni alienar a clergues, militars, sants ni persones religioses; amb tot, passats els dits deu anys, podreu donar-les, vendre-les o alienar-les als vostres semblants, quedant respectat el nostre cens, domini, lluïsme i fadiga, segons el fur de València. Prometent-vos a vosaltres, els vostres i a la resta de pobladors de l’esmentat castell i el seu terme, salvar-lo i defensar-lo amb tots els seus drets i pertinences contra qualsevol persona, i us farem tindre i posseir pacíficament.
            Donada a València a X Kalendas de Maig (22 d’abril) de l’any del Senyor de MCCLXXIX.

1.    Què és una carta pobla?
2.     Quin territori es dóna en la carta pobla?
3.     Quina era l’obligació necessària per a poder rebre terres?
4.     Per què?
5.     Quina extensió de terra li dóna el rei a cada germà Tomàs?
6.     Quina extensió de terra li dóna el rei a cada nou poblador?
7.     Quines activitats econòmiques poden realitzar?
8.     Qui nomena l’alcaid del castell?
9.     A canvi de rebre les terres, quina obligació tenen els nous pobladors?
10.  Quan s’han de pagar els impostos o rendes al rei?
11.  Quina quantitat s’ha de pagar?
12.  Qui s’encarregarà de la defensa militar?

No hay comentarios:

Publicar un comentario