jueves, 20 de febrero de 2020

YAQUT "DICCIONARI DELS PAÏSOS": ALTAYA.

Yāqūt. “Mu’ŷam al buldān( Diccionari dels països)” (I, 349-350).

Yaqut Al-Hamawi (escriu l’obra als voltants de 1224, en Síria i/o Iraq) Geògraf sirià d’origen grec (1179-1229), autor de l’obra geogràfica Kitab mu’jam al-buldan (“Diccionari dels països”), en la qual nomena algunes poblacions de la Marina Baixa, entre elles, Altea.
            El document va ser transcrit parcialment per Gamal Abd al-Karim (1974). 

   Altāya(Altea). 
            És el nom d’una alqueria o llogaret (qarya) del terme (naar) de Dénia, pertanyent al districte agrícola de la Serra (iqlīm al - ŷabal), a al-Andalus.
            D’ella és original el gramàtic (al-naḥwīAbū Zayd ‘Abd al-Raḥ̣mān b· ‘Āmir al-Ma‛āfirī al-Altā‛ī (açò és, “l’alteà”), qui va estudiar l’obra de Sibawayh (també gramàtic molt famós mort l’any 796 ó el 778) amb el gramàtic de Dénia Abū‘Abd Allāh Muḥ· b· Jalṣa al-Kalīf (“el cec”, també gramàtic mort en 1126); va aprendre les tradicions del Profeta (al-ḥadīt) amb Abū-l- Qāsim Jalaf b· Fatḥūn al-Uryūlī (mort el 1111) i amb altres.
            Era destacat humanista (adab) i bon poeta. Entre els seus deixebles figura el seu nebot Abū Ŷafar ‘Abd Allāh b· ‘Āmir al-Ma‘āfīrī al-Altāī, el qual va ser deixeble del gramàtic (al-naḥwīAbū Bakr al-Labātī i d’altres més. També fou un bon poeta. Va aprendre les “Set lectures” coràniques d’Abū‘Abd Allāh Mu· b· al-Hasan b· Saīd al-Dānī. Va ser molt apte per a la recitació corànica, però tenia més aptitud per a la literatura i la poesia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario