jueves, 14 de noviembre de 2013

CAUSES DE LES CROADES

CAUSES :
Les causes socials : L'augment de la població i la manca d'aliment suficient per a la mateixa . L'entusiasme dels cristians occidentals pel pelegrinatge a Jerusalem va semblar més aviat augmentar durant el segle XI . No sols prínceps , bisbes , i cavallers , sinó tot homes i dones de les més humils classes van emprendre la jornada santa . Exèrcits sencers de pelegrins van creuar Europa , i a la vall del Danubi es van establir hospicis on podien completar els seus provisions. En 1065 més de 12,000 alemanys que van creuar Europa sota el comandament de Günther , bisbe de Bamberg , en el seu camí a Palestina van haver de buscar refugi en una fortalesa en ruïnes , on es van defensar contra una banda de beduïns .

Les causes polítiques : Les croades van ser una forma de canalitzar l'esperit guerrer dels europeus a través d'un objectiu religiós . Europa estava dividida en molts estats els sobirans eren absorts en tedioses i fútils disputes territorials mentre l'emperador , en teoria el cap temporal de la Cristiandat , gastava la seva energia en disputes sobre Investidures . Només els papes havien mantingut una noció d'unitat cristiana ; Ells veien que grau els interessos d'Europa eren amenaçats per l'imperi Bizantí i per les tribus mahometanes , i només ells tenien una política estrangera; les tradicions es van formar sota Lleó IX i Gregori VII . L'ascens dels turcs seljúcides , però, comprometre la seguretat dels pelegrins i fins i tot amenaçar la independència de l'imperi bizantí i de tota la Cristiandat . En 1070 Jerusalem va ser presa , i en 1091 Diògenes, l'emperador grec, va ser derrotat i fet captiu a Mantzikert.  Àsia Menor i tot Síria es van tornar la presa dels turcs . Antioquia va sucumbir a 1084 , i per 1092 ni una de les grans seus metropolitanes d'Àsia romania en possessió dels cristians. Tot això podem resumir en tres causes principals : - L'amenaça dels turcs a l'Imperi Bizantí i Europa occidental. - El desig de glòria i ambició dels reis i senyors de Europa. - La necessitat del Papat de consolidar el seu poder davant l'emperador germànic .

 Les causes econòmiques i comercials :
La necessitat d'expansió comercial per part de les ciutats italianes .

Les causes religioses : El sentiment religiós de la població , especialment el seu desig de pelegrinar a Terra Santa . Les inclinacions i tradicions històriques impulsaven als europeus cap al Sant Sepulcre.  La reforma efectuada en l'Església i el papat sota la influència dels monjos de Cluny havia augmentat el prestigi del romà pontífex davant totes les nacions cristianes , per tant ningú sinó el papa podia inaugurar el moviment internacional que va culminar en les Croades . Però malgrat la seva eminent autoritat mai hauria pogut el papa persuadir els pobles occidentals d'armar-se per a la conquesta de la Terra Santa de no haver estat perquè les relacions immemorials entre Síria i Occident van afavorir el seu pla . Des del primer període cristià colònies de sirians havien introduït les idees religioses , art , i cultura d'Orient a les grans ciutats de Gàl·lia i d'Itàlia . Els cristians occidentals al seu torn van viatjar en grans quantitats a Síria , Palestina , i Egipte , sigui per visitar els Llocs Sants o per seguir la vida ascètica dels monjos de la Tebaida o del Sinaí . Encara que els resultats militars van ser adversos , les croades van tenir importants conseqüències en la societat i l'economia europea , donant lloc a un període de canvis que donaria pas a la modernitat.  L’intens moviment de naus i persones a través de la mar Mediterrània va donar lloc al començament d'una important corrent d'intercanvi comercial i cultural entre orient i occident.  La major activitat portuària va donar origen al ressorgiment de les ciutats i a l'aparició d'una nova classe social: la burgesia.  A la mort de molts senyors feudals durant les croades , molts territoris van tornar a estar en mans dels reis , produint una gradual decadència del feudalisme. La diferenciació entre els diferents regnes participants de les croades va influir en la consolidació de les diferents nacionalitats . 

No hay comentarios:

Publicar un comentario